www.marinen.no

FKKIS

 

Hjemme

07.09.2008 11:50 (lokal tid)

i mål!

Etter å ha byttet til et tidligere fly fra kangerlussuaq er vi nåa tilbake i Norge. Vi har hatt vår første natt i ordentlig seng, vi har gredd ut flokene fra håret og tatt oss en dusj nummer to. Camilla har fortsatt vannblemmer på hendene etter en morgen ute i bare fingerhanskene og Bjørg har fortsatt numne og prikkende fingertupper. Vi har begge noe værbitt ansikt og gått ned noen kilo, men er ellers i veldig god form. Det er bra å oppleve at kroppen tilpåsset seg miljøt og belastningen og faktisk bare ble bedre og bedre etterhvert som dagene gikk på turen.

Vi har satt stor pris at så mange har fulgt oss på turen og sendt hilsner underveis. Det har gitt oss inspirasjon til å skrive om våre opplevelser og utfordriger underveis. Vi har nådd målet vået som var å krysse innlandsisen og å komme tilbake med ønsket om flere turer sammen.
Camilla & Bjørg

Dag24: Vel fremme!!

05.09.2008 11:10 (lokal tid)


Slit

Da er endelig målet nådd! Etter14 timer og 20 km I svært utfordrende terreng (hvor ingen pulk hører hjemme. . . ) dumpet vi ned på morenen ved Point 660 I går kveld. Slitne og trøtte, men I ekstase over å ha kommet frem og ut av brefallet.

Det er ingen tvil om at siste etappe gjennom brefallet var den mest krevende. Å ta gode veivalg er en ting, men å skulle dra med seg to pulker I tillegg gir ekstra utfordring. Pulkene fikk kjørt seg skikkelig og kastet rundt flere ganger. Likevel kom vi frem med alt utstyret I god behold.

Slitet på slutten gjørde det ekstra stas å få jord under beina og det satte en skikkelig “punktum finale” på turen. En verdig avslutning.

I dag har vi sovet lenge og gjørt oss klare for transport til Kangerlusuaq.

Bjørg og Camilla

Posisjon: 67.15112, -50.04111 - 520 moh (Vis kart)
Distanse siste 2 dager: 19.7km - Totalt siden start: 554.7km

Pulkkaos Store formasjoner

Dag23: Vi er i mål!

05.09.2008 09:46 (lokal tid)

Vi har postet en oppdatering via vår satelitt telefon. Bruk avspilleren under for å høre meldingen

 
Camilla og Bjørg rapporterer at de kom fram i går kveld til høgde 660 utenfor Kangerlussuaq!
Et utdrag av meldingen:
"Da er vi endelig framme, vi har nådd vestkysten. VI hadde en lang dag i går i brefallet, 12-13 timer jobbing i et veldig krevende terregn. Vi kom fram seint i går kveld og lagde en god middag før vi la oss. Nå er det morgen og vi har slått opp teltet ikke langt fra høyde 600 og prøver å få ordne transport ned til Kangerlussuaq i løpet av dagen. Vi er storfornøgde med å ha kommet fram og gleder oss til å sove lenge i dagene som kommer og late dage i Kangerlussaq. Vi kommer tilbake med mer utfylldene melding etter hvert"

Dag22: Oppdatering

03.09.2008 22:10 (lokal tid)


Dit skal vi

Dagens distanse: 25 km

I dag har vi hatt svært kuppert terreng. Heldigvis har vi kunnet gått med ski på beina hele tiden (selv om det ikke alltid har føltes naturlig). Store deler av dagen har vi krysset smeltevann, ca hver 20-30 meter, men stort sett bekker som er enkle å forsere og ikke for dype. Gamasjene våre har stort sett holdt tett til tross for mye vassing.

Har vært innom et lite sprekkområde, men stort sett var sprekkene plombert igjen med kompakt snø.

Etter 8t og 30 min på beina, satte vi opp teltet inn imellom alle vablene. Den stiligste teltplassen vi har hatt på lenge, og kanskje den siste på innlandsisen på en stund. . . Om alt går etter planen, har vi jord under beina I morgen kveld :-)

Bjørg og Camilla
Posisjon: 67.12448, -49.59025 - 926 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 24.7km - Totalt siden start: 535km

Camp 22 Smeltevann

Dag22: “Direkte” fra isen

03.09.2008 13:35 (lokal tid)

Vi har postet en oppdatering via vår satelitt telefon. Bruk avspilleren under for å høre meldingen

Et utdrag fra meldingen til Camilla og Bjørg, 1335 lokal tid:
"Direkte inne fra smeltevannsland, vi har gått 4 timer og 12km (?) og passert ganske mye smeltevann, stort sett små bekker som vi ved å ta litt fart har sprunget over. Vi fortsetter og kan heldigvis ha på oss skia fortsatt, så vi har et godt tempo, det hjelper også på bæreevnen. Nå tar vi lunsj  (…) og skal kose oss med en kopp kaffe. Vi sitter å kikker ut over et enormt boblete landskap så langt øye rekker, så her blir vi ikke ferdig med det første…Men vi kjenner at dette her gjør oss sterke. Her er humøret på topp, vi gleder oss til å komme enda lenger ned!
(Bruk spilleren ovenfor for å spille av lydmeldingen)
————————————————————————————————————

Helge Nordahl har sendt inn noen bilder fra hvordan det var i brefallet i 1995
.
Et par bilder fra i fjor fra ekspedisjonen threemenwalking.com i 2007 kan ses her og her. Det er et krevende område!
Forsvaret nettsider, mil.no, lagde for noen dager siden en oppfølgningsartikkel om Camilla og Bjørg. Den kan du lese her
(webmaster)

 

Dag21: Terrenget forandrer seg

02.09.2008 21:45 (lokal tid)


Formasjoner i terrenget

Gårsdagens distanse 37 km
Dagens distanse 33, 5 km

Vi begynner å skjønne at det ikke er lenge igjen av turen vår. Med snaue 42 km igjen ser vi at sivilisasjonen ikke er langt unna. Det er godt på en måte, men også litt vemodig. Vi har planlagt og hatt denne turen i tankene i snart et år, så det blir rart når det nå snart er over. Samtidig trenger vi en dusj etterhvert, gleder oss til å slippe å ha dra av buksa hver gang vi skal gå på do i det kalde været og ikke minst til å spise fersk mat og grovbrød!

Vi har såvidt begynt å snirkle oss nedover breen mot punkt 660 hvor vi blir hentet. Hittil har vi vært heldige, det eneste smeltevannet vi har møtt på så langt har vært i form av frosne elver. Men det er imidlertid godt å se litt formasjoner i terrenget igjen og å la hjernen bryne seg på veivalg og andre ting som aktiverer hjernecellene.

Camilla & Bjørg
Posisjon: 67.13923, -49.02020 - 1205 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 30.8km - Totalt siden start: 510.3km

Is og sno

Dag20: Solfaktor 50 reddet dagen tross tåke og nedbør

01.09.2008 22:05 (lokal tid)

Det hadde seg nemlig slik at under formiddagsøkten I dag fikk vi et skikkelig klabbeføre. Da det gikk I høye kneløft og sneglefart over langre tid bestemte vi oss for å ta en tidlig lunsj og tenke oss om. Vi hadde ikke lyst til å ta av kortfellene, de er skrudd fast for anledningen, så vi gikk for solkremtrikset. Etter å ha klint et godt lag med solkrem under skia gikk resten av dagen som smurt, bokstavelig talt!

Det merkes at v nå har kommet lavere. De siste dagene har morgentemp ligget på -15-17 grader, mens I dag rundt null grader. Vi slipper dermed å skrape teltet innvendig for rim før vi fyrer igang primusen. Vi har nemlig byttet på a bruke skje og spisekar til dette prosjektet de siste morgenene.

Terregnet rundt oss endrer seg og vi er spente på hva morgendagen bringer.

Ref bilde: Skiskoene holder oss varme med forsvarets skytevott som ekstra lag mellom sko og gamasje. Bjørg og Camilla

Posisjon: 67.00459, -48.39900 - 1462 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 36.8km - Totalt siden start: 479.5km (automatisk beregnet utfra posisjon)

   

 

 

 

Dag19: Etegilde og sydenbasseng

31.08.2008 21:26 (lokal tid)


Teltoppsett

Dagens distanse 33, 6 km

17 minusgrader, sol og skyfri himmel. Lett bris.

Etter å ha prøvd å overtale Camilla om at vi burde spise opp mest mulig av ekstramaten tidlig på turen for å unngå unødvendig vekt lyktes jeg endelig etter uker. Og for en tid! Vi har levd som konger her oppe, nesten ikke et måltid uten både forrett og dessert. Vi har spist risgrøt med masse sukker på, mer enn vi noen gang har hatt før, vi har spist marsipan, sjokolade, undredalsost, tunfisk og hvitløk (!), mens vi har lesket oss med saftpulver, rett i koppen, kaffe og kakao. . . Vi har spist oss nedover i matkassa, fylt på, for så å spise enda mer. Det har vært en fryd! Men så kommer det spennende; vil vi være helt tomme når vi kommer frem? Kanskje jeg må bite i meg min egen argumentasjon om at “vi må jo være litt sultne og slitne når vi kommer frem. . . ” ?

Ellers er vi spente på smeltevannselvene som snart vil vise seg. Ligner de virkelig azurblå sydenbasseng som ryktene skal ha det til. . ?

Og en veldig viktig sak til slutt; mange takk for alle hilsner og oppdateringer -det er virkelig kveldens hoydepunkt!

Camilla og Bjørg
Posisjon: 66.83627, -47.67110 - 1702 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 33.4km - Totalt siden start: 442.7km

Camilla trenger ekstra solbeskyttelse Bjørg i teltet

Dag18: I medvind

30.08.2008 22:19 (lokal tid)

Dagens distanse: 37, 5 km

Etter en god natts søvn og risgtøt I magen til frokost, kom vi oss avgårde fra campen ved dye 2. Vi har hatt en kald men god medvind I hele dag, og kunne ta en velfortjent kveld I teltet etter nesten 38 km I beina.

Nå er vi imidlertid trøtte så denne meldingen blir ikke lang. Kommer sterkere tilbake I morgen.

C&B
Posisjon: 66.69510, -46.99832 - 1888 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 37.3km - Totalt siden start: 409.3km

Dag17: DYE 2

29.08.2008 22:19 (lokal tid)


Kaldt om morgenen

Dagens distanse 29 km.

17 minusgrader, overskyet og opphold.

Da har vi endelig kommet oss til delmålet på veien, DYE2, en gammel amerikansk radarstasjon. Den er blitt forlatt slik den var og det meste bærer preg av hastverk. Mat står fortsatt i kantina, kontorene er fulle av permer og arkiver og vaktlistene henger fortsatt oppe. Et ganske spesielt syn her ute på vidda.

I løpet av tiden på isen har vi provet å skildre dagene som har gått for å kunne gi den ivrige leser ett innblikk i våre opplevelser. Med en unik natur som arena er det klart adjektivene sitter løst. Da er det “bagateller” å nevne at bjørg spydde så det sang i går etter en fordervet maltblokk, at stivfrosne skisko må bankes på foten om morgenen i 17 minusgrader, at det stikker på rompa av kulde når man tar første turen på do, at leppene svir og at vekkerklokken ringer kl 0530 hver morgen. Dette husker vi ikke når vi skal oppsummere dagen som har gått i teltet om kvelden, men en ting er sikkert; ekspedisjonslivet er ingen dans på roser.

Bjørg og Camilla
Posisjon: 66.49718, -46.31598 - 2105 moh (Vis kart)
Distanse siste dag: 28.7km - Totalt siden start: 372km

DYE 2

Dag16: Grillpølser og appelsin -missing!

28.08.2008 21:31 (lokal tid)


Dagens distanse: 32, 5 km

For en herlig dag! Stod opp til 14 minus grader og frostroyk utenfor teltet. Etter hvert som sola kom hoyere på himmelen, stakk den mer og mer I ryggen og plagg på plagg ble lagt på pulkene. Har gått med oppbrettet ulltroye og bukse på full ventilasjon I hele dag fram til vi slo leir I halv åtte tiden.

Sjarmøretappen I dag var en hoydare: Sol rett imot, begynnende frostroyk som visket ut horisonten, snøkrystaller som blinker I alle regnbuens farger. Og så vi da, midt I det hele. Fantastisk!

Hilsen to små mennesker med store opplevelser :-)
Posisjon: 66.41723, -45.70166 - moh (Vis kart)
Dagens distanse: 32.4km - Totalt siden start: 343.3km

Dag15: Det går nedover!

27.08.2008 21:28 (lokal tid)


Dagens distanse 32, 4 km
8 minusgrader, sol, skyfritt og vindstille.

Tenk deg at du står oppå et stort, rundt spisebord dekket med farmors hvite hekleduk. På veggene er det en lyseblå tapet med noen slags diffuse hvite skyer som går i ett med taket. Du er et ganske lite menneske og blir bitte liten oppa det store bordet. For å komme deg ned av bordet begynner du å gå -problemet er bare at uansett hvor langt du går så ser det ikke ut som om du kommer noen vei, bordet virker uendelig. Derfor begynner du å telle skritt, for å ha noe å måle med. Det er akkurat det vi gjør -teller kilometre. Vi ser ikke at vi kommer noen vei, horisonten virker bare større og større, men vi vet at vi har forflyttet oss.

Vi har nå vært på tur i 15 dager og blir vel unektelig i noen dager til. Vi trives med teltlivet, trives med skidagene og trives ikke minst med nedstigningen som er begynt å merkes. Det er bare noen titalls eller oppimot hundre meter fordelt på en hel dag, men det merkes godt!

Forresten så har vi funnet løsningen på whiskyproblemet vårt; tre skjeer kakaopulver og varmt vann blandet med en god slump whisky fungerer til tross for såre lepper preget av mye vær og vind.

Camilla og Bjørg

Posisjon: 66.37679, -44.98136 - 2344 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 32.2km - Totalt siden start: 310.9km

Dag14: Så det suser. . .

26.08.2008 19:49 (lokal tid)


Undredalsost

Dagens distanse: 31 km

Vekking I morges kl 0530 som “vanlig”. Kom oss avgårde kl 0730. Ny rekord! Dagen startet I fullstendig whiteout noe som er en ganske interessant opplevelse på kroppen, spesielt for den I front. Det gjelder å stole på kompasset selv om kroppen ofte vil dra I en annen retning.

I lunsjen klarnet det og vi har hatt en fin dag med vinden delvis I ryggen I tillegg til at det nå begynner å gå nedover. Det er en psykologisk opptur!

Mat står selvsagt hoyt I kurs på en slik tur. Skal vi virkelig kose oss, tar vi en bit av geitosten fra Undredal. Den smelter på tungen :-) Ellers er Bjørg I gang med å tilberede et skikkelig pasta- og skinkemåltid, dvs ikke drytech I kveld.

Camilla hilser til Pål, Torgeir, Odd Arild og Njord som hun padlet med på Vestgrønland I sommer. - Savner komforten I Femund Family teltet!

Bjørg og Camilla
Posisjon: 66.32504, -44.27007 - 2423 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 31km - Totalt siden start: 278.7km

Dag13: Værgudene er på vår side

25.08.2008 21:51 (lokal tid)


Camilla er fornøyd med været

Distanse 30, 4 km

Minus 14 grader, sol og vindstille.

Etter mange dager med vind og dårlig sikt fikk vi turens fineste vær i dag. Kald, tørr fin luft, helt skyfritt og så godt som ikke et vindpust. Utrolig deilig! Fokksnøn som tidligere lå i skavler var nå borte og vi hadde fint skareføre hele veien. Føles bra å komme i gang igjen.

Distansen mot DYE2 minker, det som tidligere var 281 km er nå blitt 124 km. . . I morgen vil vi passere rutas høyeste punkt på rundt 2500m -det vil selvfølgelig behørig feires i teltet når kvelden kommer!

Forovrig må Camilla dele plass med skia si i soveposen i natt da den ikke vil gi slipp på skiskoa pga kulden. . .

Camilla og Bjørg

Til deg Thorstein; håper hamstringsoperasjonen gikk bra?!

Posisjon: 66.32427, -43.57508 - 2494 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 30.3km - Totalt siden start: 247.7km

Dag12: Værfast

24.08.2008 19:33 (lokal tid)

 

[Image]
12 dager med lue på hodet gjør sitt

I natt fikk vi igjen for å hå bardunert teltet godt og bygget en solid lemur. Det har vært kraftig vind. Det var ganske spennende å ligge i teltet når vinden rev som værst utpå natten. . .

Da vi stod opp i morges hadde det roet seg endel, men vi målte fortsatt oppimot 13 m/s, tilsvarende stiv/sterk kuling, og bestemte oss for å ligge i ro. Det tar mye tid å forflytte seg I retning mot vinden når det blåser såpass og sikten er så å si lik null. Vi har hatt mye motvind i det siste, men håper at det vil bedre seg de nærmeste dagene.

Uansett har vi absolutt fått tida til å gå. Vi har tatt igjen endel søvn, fått tørket klær og reparert utstyr, lest bok og laget sjokolademousse (!). Rett og slett nytt teltlivets gleder. Det vi derimot ikke har fått tid til er å gre håret. . . I morgen satser vi på at vinden har lagt seg og at vi suser videre mot vestkysten.

Camilla og Bjørg
Posisjon: 66.25995, -42.91591 - 2384 moh (Vis kart)
Distanse siste dag: 0km - Totalt siden start: 217.4km

Dag11: Med vind I håret. . .

23.08.2008 12:10 (lokal tid)

 


Dagens distanse: 10 km

Etter en natt med lite søvn, kom vi oss på skiene noe seinere enn vanlig. I løpet av natten blåste det opp til kuling som slo I teltet og ødela nattesøvnen. Da vinden ikke hadde løyet noe særlig da vi slo lunsj I dag, bestemte vi oss for å sette leir.

Har brukt tiden på småreparasjoner og lest mail. Nå river det skikkelig I teltet, vindstyrke 11 m/sek.

Har kost oss masse med alle hilsninger som har kommet på nettsiden vår. Takk til dere alle. Det er kjempegøy å lese. Noen oppmuntrende ord kommer godt med, spesielt på dager som dette.
Spesielt takk til deg, Ragnar, for all god hjelp. Og til deg, Helene: ja til flere oppdateringer!
Bjørg og Camilla

Posisjon: 66.25996, -42.91574 - 2380 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 10.6km - Totalt siden start: 217.4km

Reparasjon. . .

Dag10: Whiskey og Ønskekonsert

22.08.2008 22:00 (lokal tid)

 


Tørking av soveposer på morgenen

Dagens distanse 24, 6 km

Vi har nå innført det vi liker å kalle for Ønskekonserten. Det vil si en time med ipoden på øret før lunsj hver dag. Det går i norske slagere, rock og for Camillas del, de Lillos(’ Alt er til mitt velbehag, nok en deilig dag i dag. . . "). Utrolig hvor fort en time plutselig kan gå!

Og når vi først er på dette med navngivning; siste etappen hver dag kalles Sjarmøretappen. Ikke fordi det står så mange og heier eller roper, men fordi sola står midt imot, det fyker litt lett snefoyk langs bakken og veien til teltet er kort.

Forøvrig skulle vi feire at det var tiende natta i telt. Vi dro fram den lille whiskeyflaska som vi hadde spart godt på og tok vår første grådige slurk. Men ai! Som det svei på leppene og på tunga! Tror nok det har blitt litt for mye sol og kald vind på dem i det siste. . . Vi la whiskeyflaska forsiktig tilbake og håper på at tingenes tilstand vil bedre seg. Camilla og Bjørg

Posisjon: 66.22501, -42.69463 - 2340 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 24.5km - Totalt siden start: 206.8km

Sjarmøretappen

Dag9: White out

21.08.2008 20:12 (lokal tid)


Dagens distanse 27, 5 km

White out, snoe, vind fra nord, minusgrader, sol, blå himmel, plussgrader , vind fra vest og snoe og white out igjen. . . Alt på en dag! Som sagt; været skifter fort her.

Nå sitter vi I teltet, venter på at maten skal bli klar før vi kryper I posene og tar kvelden.

Camilla og Bjørg
Posisjon: 66.19652, -42.15370 - 2248 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 27.4km - Totalt siden start: 182.3km

Dag8: Nok en fin dag på platået

20.08.2008 19:12 (lokal tid)

 
Uendelighet

Dagens distanse 26 km. Sol, men kald vind fra nord, 8-9m/s. Vi har i dag gått 9 etapper på 60 min, med 10 min pause mellom og en times lunsj midt på dagen. Lunsjen nytes sittende på pulkene med jervenduken over oss.

Det er ikke mye å feste blikket på her. Det går stort sett I hvitt og nyanser av blått. Likevel gir det opphav til mange tanker og refleksjoner. En tanke forsvinner ofte like fort som den kom med vinden. Litt gjennomtrekk I hodet har vi bare godt av :-) Vi føler oss takknemlige for å få oppleve dette mektige landskapet som gjør oss til små menneskemygg. Det setter perspektiv på tilværelsen.

Bjørg og Camilla
Posisjon: 66.12440, -41.57022 - 2083 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 25.9km - Totalt siden start: 154.9km

Oppdatert torsdag 21.08 kl 0900 (norsk tid):
Bergens Tidene har idag torsdag et intervju med Camilla og Bjørg på baksiden av del2. Flott og stort fargefoto av jentene på isen, sendt inn over satelitt. Artikkelen er ikke lagt ut på nett, så sjekk ut den vanlige avisen!

 

Andre Grønlandsekspedisjoner

20.08.2008 11:19 (lokal tid)

Da Nansen krysset isen for 120 år siden, var hans team helt alene på isen. Idag er det som oftest flere grupper underveis på vårparten og høsten, periodene da slike kryssninger er mulige. Likevel er isen så stor at det ikke er så ofte at ekspedisjoner møtes. Foruten en del bedre utstyr og navigasjonsmuligheter, er turen over innlandsisen nok så lik som på Nansens tid. Brearmene har endret seg noe, mens det innover isen stort sett er som før.

Pr idag kjenner webmaster til 6 ulike grupper spredt ut over innlandsisens sørlige del. Vi har laget et kart og samlet litt informasjon om disse turene
Les mer…

Dag7: Nydelig dag!

19.08.2008 19:28 (lokal tid)

Dagens distanse 25 km. Gårsdagens distanse 29,2 km.

Et par minusgrader, lett bris og sol. Etter å ha stukket hull på noen vannblemmer og satt på compeed føltes hælene mye bedre i morges. Vi tok det allikevel rolig for å unngå problemer, og fant et tempo som passet bra. Vi nøt å være på tur og storkoste oss i det fantastiske været. Den desidert beste dagen så langt! Nå er det selvtørket kjøtt og hvitløksgryte som står for tur!
Camilla & Bjørg

Posisjon: 66.07616, -41.00710 - 1945 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 25km - Totalt siden start: 129km

 

 

Dag6: Underveis

18.08.2008 15:29 (lokal tid)

Dagens økt er enda ikke ferdig, men vi bryter av med en liten oppdatering. Vi har satt kursen mot DYE2, en nedlagt radarstasjon 281 km herfra. Det blir nok en liten stund til vi kommer dit. . . Forholdene er bra. 11 grader og vindstille. Overskyet, men pent.

Hælene begynner å bli noe ømme, men ellers er formen upåklagelig.

Camilla hilser til gamle kollegær ved Senter for Fysisk Fostring.
Camilla & Bjørg

Dag6: Distanse: 29.2km. Total distanse siden start: 104km

Dag5: Snø og finvær

17.08.2008 20:50 (lokal tid)

Dagens distanse: 25 km

Været skifter fort her, det har vi lært. I går startet vi I godt driv på fint skareføre, men endte opp med vind, 10 cm nysnø/sludd, ingen sikt og kladdeføre. . . I morges våknet vi til kraftig vind så vi startet først litt utpå formiddagen. Vi hadde snø, sludd og mildvær fram til ettermiddagen da skyene plutselig sprakk opp og sola kom frem. Herlig! Et majestetisk syn. Fjellene i øst var plutselig borte og rundt oss så vi absolutt ingenting bortsett fra det flate hvite som omga oss. . . Sprøtt!

Nå er det kveld, I morgen tidlig skal vi ha et intervju med Bergens Tidende per telefon, noe som kan bli spennende. . .

Camilla hilser til mamma, pappa, Maria og Thomas. Og Ingunn: God tur nedover til deg!
Camilla & Bjørg

Posisjon: 65.94972, -39.85147 - 1497 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 24.9km - Totalt siden start: 74.8km

 
   

 

Dag4: 24km og hvite vidder

16.08.2008 21:55 (lokal tid)

Vi har postet en oppdatering via vår satelitt telefon. Bruk avspilleren under for å høre meldingen

Et tekstsamendrag av meldingen er angitt under:
Bjørg rapporterer
:
"Vi sender en liten oppdatering fra teltet. Klokken er nå 2150 lokal tid og jeg og Camilla sitter i telet og nyter kvelden. Vi har gått 24km idag og er greit fornøgd med det. Vi hadde veldig fint skareføre på starten, men hadde veldig mye snø etter hvert,det kom en vel 10cm med våt kladdesnø, noe som resulterete at vi forsåvidt gikk på "stylter" siste veien fram til leire. Det er meldt litt bedre til i morgen, litt mindre vind, idag har vi hatt 8 meter per sekund omtrent. Skal fortsatt kome noe nedbør, men akkurat nå ser det veldig fint ut. Ellers er vi forbi sprekkeområdene, det ser bra ut, hvite vidder foran oss, det er vel det som venter fremover. Ja, Camilla hilser. Det var vel det…hei så lenge!"

Posisjon Camp 4: -39.31019W, 65.91410N, 1434moh
Dagens distanse: ca 24km, total distanse: ca 49.9km

Oppdatert:
Bjørg og Camilla rapporterer kl 0620 17.august (lokal tid):
Har blåst kraftig I natt. Utsatt avreise.
Sender ny oppdatering I kveld.

Dag3: 1000 meter over havet

15.08.2008 20:09 (lokal tid)

Kuppert terreng

Dagens distanse: 13, 5 km, vær: 8 gr C kl 1300, skyet og sol, vind 5-8 m/s Da er vi på nett igjen med fulladet batteri. Ligger I camp nå 1030m. o. h. Dagens etappe på 13, 5 km er vi godt fornoyde med. Vi har stort sett tråklet oss igjennom et vablete terreng med sprekker og humper. Fasinerende hvordan breen lager disse formasjonene. Nå er vi I midlertid over det verste, og kunne ta på oss skiene mot slutten av dagen.

I går fikk vi virkelig testet oss. Idet Bjørg skulle passere over en isbro, skle begge pulkene ned mot sprekken på den ene siden. De stoppet først da den bakerste, med alt skiutstyr på, hang fritt vertikalt I sprekken, mens den andre vippet. Det lyktes oss, etter mye rigging med tau og breutstye å få de opp til slutt. Vi kunne puste lettet ut. . .

På denne dag for 120 år siden startet Nansen sin kryssing av Grønlands innlandsis, og det skal vi feire med litt baylies! Camilla og Bjørg

Posisjon: 65.81208, -38.94976 - 630 moh (Vis kart)
Dagens distanse: 13.5km, gårsdagens distanse ca 8.7km - Totalt siden start: 25.9km

Camp 3

 

 

Dag2/3: Melding fra isen

15.08.2008 07:25 (lokal tid)

Bjørg rapporterer idag kl 0725 (1125 norsk tid) pr satelitt telefon. Da var de i ferd med å legge ut på dagens etappe.
Alt rapporteres å gå bra og framdriften er god, for tiden er de på rundt 600moh. Her er den noe mer flatt før stigningen fortsetter opp mot 1000moh, der det igjen flater ut. Isen har en del sprekker og en går delvis opp og ned i søkk på isen også. Idag rapporteres det om litt vind, frisk bris og ellers bra vær. Oppdateringen i går uteble på grunn av lite batteri på  PDAen som brukes for å sende oppdateringen. Det var også vanskelig å lade med solcellepanelet underveis siden pulkene stadig veltet på isen, og det var i tillegg overskyet på kvelden. En ny oppdatering kan ventes ikveld grønlansk tid om Camilla og Bjørg har fått ladet batteriene i løpet av dagen.
Gårsdagens distanse, dag2: ca 8.7km. Totalt: 12.4km
(webmaster)

Liten oppdatering

14.08.2008 20:15 (lokal tid)

Forsvarets internettsider, mil.no, har laget en repotasje om turen til Camilla og Bjørg:
I høst skal marineoffiserene Camilla Ianke og Bjørg Selvåg krysse innlandsisen på Grønland. Foran dem venter 575 snødekte kilometer og temperaturer ned mot minus 30 grader. Etter planen setter løytnant Ianke og kvartermester Selvåg ut fra Tasiilaq på Grønlands østkyst den 15. august. Det er samme dag som Fridtjof Nansen, den første til å krysse Grønlands innlandsis, startet sin ekspedisjon for 120 år siden. Les mer på mil.no
Værmeldingen for øst-grønland er i morgen fredag: Delvis skyet, pent vær, fare for tåkebanker. Fra laber til frisk bris 10 m/s fra nordvest. Tilskyende på ettermiddagen og kvelden, noe regn. Lørdag, endel regn. Mer vind, frisk bris til liten kulig.
Søndag til og med tirsdag ser det igjen ut til å bli pent vær eller delvis skya, rolige vindforhold.
Skriv gjerne en hilsen i gjesteboka. Meldinger blir videreformidlet slik at Bjørg og Camilla kan lese disse hver kveld.
For our international visitors, check out the webpage in english
(webmaster)

Dag1: Første dag på isen

13.08.2008 22:40 (lokal tid)

 
De første stavtak

For en dag! Vi har endelig startet på vår lenge planlagte tur. I strålende vær seilte vi ut fra Tasiilaq og mot breen. To timer I båten med utallige storslåtte isfjell, mange seler og en stor hval. Utpå kvelden kom vi til brekanten, Nagtivit, hvor vi ble satt av og hilst behørig farvel til salutt fra mannskapet. Vi fikk begge en slags lykkerus av å stå igjen og se båten forsvinne. Forholdene ser bra ut foreløpig og isen er ikke avskrekkende. Vi gleder oss til en ordentlig økt I morgen.
Hilser til Jotun Arctic med mannskap -takk for god middag! Og ikke minst takk til Dines og fetter for båtturen ut! Den er ikke til å glemme. . .
 Bjørg & Camilla

Posisjon: 65.63232, -38.73755   (Vis kart)
Dagens distanse: 3.7km - Totalt siden start: 3.7km

Ilandstiging Pa vei inn fjorden

Sol i Tasiilaq

12.08.2008 15:55 (lokal tid)

Etter at vi ankom Tasiilaq I går formiddag, har vi brukt tiden på å gjøre oss kjent I byen, handle inn siste rest av mat og pakke I pulkene. Det var kjekt å finne pulkene I god behold I konteineren etter at de hadde blitt sendt med skip for en måneds tid siden.

Vi bor nå hos Robert Christensen som driver Clubverl og er veldig fornøyd med det. I gar ble vi tatt med pa en liten battur. Været er flott og utsikten mot Polheimsfjell majestetisk.

Det kribler etter å komme I gang og vi har bestemt oss for å fremskynde starten til I morgen. Det er meldt litt regn, men ellers ok. I kveld er vi bedt på middag hos noen norske seilere som har lagt til I havnen. Vi gleder oss til å se breen I morgen og ta vare første steg.
camila

   

På Grønland

11.08.2008 20:00 (lokal tid)

Camilla og Bjørg kom idag til Tasiilaq på Grønland. Dagen startet i Reykjavik med flygning til Kulusuk. Derfra bar det med helikopter inn til Tasiialq, hovedbosettningen på Øst-kysten av Grønland. Her skal de gjøre de siste forberedelsene før turen starter på onsdag eller torsdag. Camilla og Bjørg rapporterer om fantastisk vær og flott utsikt!

Avisa "Sør-Trøndelag" har idage en lengre artikkel om ekspedisjonen
"I dag 11. august, starter Grønlandseventyret for Camilla Ianke (27) og Bjørg Selvåg (23). Med to pulker hver og til sammen 150 kilo bagasje følger de to spreke jentene i Fridtjof Nansens fotspor når de starter kryssingen av Innlandsisen fra Tassiilaq i øst til Kangerlusuaq i vest."
http://www.avisa-st.no/arkiv/orkdal/article1131711.ece

Om noen vil kan en følge med på stemningen i Tasiilaq via to webkamera:
Utsikt fra privathus Her vises blandt annet skolen, butikken og tidvis fjorden (oppdateres hvert 30 minutt)
Utsikt fra hotellet Her ses Polheimsfjellet midt på bildet (oppdateres noen ganger pr dag)

Værmelding for Grønland:
DMI (Danske Metrologiske Institutt)
Weather Underground (Tasiilaq)   Weather Underground (Kangerlussuaq)
Yr.no (Tasiilaq)  Yr.no (Kangerlussuaq)
Værmelding og webkamera for "Summit camp", en forskningsbase på innlandsisen (noe nord for ekspedisjonsruta)
(webmaster)

Förste möte pa Island

11.08.2008 08:23 (lokal tid)

Etter vel en maaned ferie er vi tilbake i turmodus. Camilla etter en fantastisk padletur paa sydvestgrönland og Björg etter klatretur og ferie i Alpene. Helga har vi brukt til planlegging og pakking (Björg kom med vel 35 kg i overvekt fra Norge med resterende utstyr…). I tillegg fikk vi med oss Gay Pride i Reykjavik -mye show!

Tilfeldigvis mötte vi paa noen seilere fra Seilmagasinet som Camilla hadde mött tidligere paa Grönland. Vi dro sammen til Blue Lagoon og nöt siste rest av varme bad og en god dusj. Naa baerer turen videre til Grönland og klargjöring for avreise.

Takk for trivelig dag paa Island! Hilser til Joacim, Elise, Lars Kristian, Andreas, Kare, Tor Michael (takk for at du tok med bagen vaar hjem!), Karoline og Thomas. Sjekk ut www.prosjektrx2.no

Hilser til Helene som hadde bursdag i gaar!

Oppladningen…

21.07.2008 16:46 (lokal tid)

21.07.08 Det naermer seg avreise. Etter at vi fikk sendt pulkene sist, har begge gaatt ut I ferie.

Camilla har vaert I Kroatia paa marinefemkamp VM og kom I gaar hjem til Norge med lagsolv og individuell bronsje. Bjoerg har jobbet masse og er for tiden i Frankriket paa klatreferie. I dag reiser Camilla til Nanortalik paa sydvestgroenland. Der skal hun padle I tre uker sammen med fire venner, foer hun moeter Bjoerg I Reykjavik den 8. August.

Logistikken og kommunikasjonen kan vel ikke sies aa ha vaert den enkleste saa langt, men vi har troen paa at vi faar samlet alle traadene tilslutt…

“Pikk-pakking”

22.06.2008 03:41 (lokal tid)

15.-17. juni. Etter iherdig jobbing dag og natt i to dager har vi nå fått sendt av gårde 2 pulker fullastet av utstyr og mat. Det føles bra! Det har gått èn måned nå siden vi så hverandre sist. Mye jobbing og kursing på hver vår kant er årsaken til det. Koordinering har gått over mail og mobil i perioden. Les mer…

Rapport fra Folgefonna

14.05.2008 03:16 (lokal tid)

12.05.08 Rapport fra teltet andre pinsedag; nå er det morgen, Camilla lager frokost mens jeg prøver å sende min første melding fra det nye systemet. Ute er det litt overskyet, men vi håper på sol utover dagen. Vi befinner oss på toppen av anlegget på Folgefonna skisenter hvor vi gikk opp i går. I pulkene har vi 60 kg vektmanualer i tillegg til annet utstyr. Det er greit å kjenne på arbeidskravene som venter oss. Les mer…

Kommunikasjonsutstyr på plass

06.05.2008 18:13 (lokal tid)

Brikkene begynner å falle på plass, men fortsatt gjenstår mye arbeid. Den 29. april var jeg på Jørstadmoen for å overta og få opplæring på kommunikasjonsutstyr som vi skal ha med oss på turen. Forsvarets kompetansesenter for kommando og kontroll informasjonssystemer (FKKIS) server oss med satelittelefon med mulighet for oppkobling til PDA. Med dette utstyret skal vi kunne sende bilder og oppdateringer underveis fa isen. Les mer…

Vikafjell

06.02.2008 13:10 (lokal tid)

19.-20.01.08. Andre helgen i januar lå an til å bli en aldeles fantastisk vinterhelg på vestlandet. På radio og aviser ble det holdt rene propagandaoppslag for å få folk ut i vinterfjellet. Vi òg lot oss lokke.

Les mer…

Finse – Haugastøl: Vår første treningstur.

21.01.2008 18:48 (lokal tid)

23.-25.11.2007: En travel jobbuke var over og helga lå nok en gang foran oss. Vi skulle gjennomføre vår første treningstur sammen, men klokka 2200 fredagskveld befant vi oss fortsatt på sushi restaurant i byen. Vi trodde vi hadde god tid til toget gikk fra stasjonen i Bergen, men likevel endte det med at vi ikke rakk butikken før toget gikk. Noe som resulterte i litt alternativ turkost i pulken. Vel, Narvesens rekesmørbrød smakte ikke så verst som frokost, bare rekene ikke hadde vært frosset…
Les mer…

Hvor er vi nå?

Kartet viser vår framdrift. Trykk på symboler og ikoner for mer informasjon